domingo, 12 de octubre de 2008

The Dreamers?

THE DREAMERS
Direcció: Bernardo Bertolucci
Guió: Gilbert Adair
Països: Regne Unit, França, Itàlia.
Intèrprets:Eva Green, Michael Pitt, Louis Garrel
Gènere: Drama
Any: 2003

El títol, l’estètica i la temática en si (llibertat, revolució, primavera del 68, evocació de grans moments de la historia del cine…), ens creen unes expectatives que finalment no es compleixen. Comença plantejant un viatge excitant cap a la llibertat i el descobriment, a través dels ulls d’un jove americà que visita el país i coneix dos germans de bona familia que el conviden a casa en absència dels pares.

El problema, però, és que aquest recorregut es quedarà només en la part més superficial, i el que podría haver anat molt més enllà es queda en una pel·lícula entretinguda i poc més.
Els protagonistes són amants del cinema, i al llarg del film trobem nombroses referències i recreacions d’escenes. En aquest pla, també es queda curt Bertolucci, que a mitja pel·lícula deixa molt de banda aquest discurs i queda com un recurs per donar ritme i vistositat a la pel·lícula, quan podría haver aportat molt més.

Bertolucci fa una crítica de la burgesia falsament implicada en el moviment, de les aparences, ja que finalment tot allò que semblava revolucionari en els protagonistes, no passa de la part sexual i té molt més a veure amb els seus traumes infantils que amb la consciència social. En tot cas, però, no acaba de quedar clar si Bertolucci vol criticar, recordar o sent melancolia d’aquells anys.

El resultat, una pel·lícula que es deixa veure, amb bones interpretacions i punts interessants, però que es queda més en retrat d’una moda i una manera de ser, i ens parla més aviat poc de la llibertat, la revolució i el Maig del 68.
El millor: les referències cinematogràfiques i una bona posada en escena i recreació de l’època.
El pitjor: ens esperem una altra cosa d’una pel·lícula titulada Somiadors.

Laie Vidiella

No hay comentarios: