viernes, 10 de octubre de 2008

FORBIDDEN PLANET (1.956) - Sitges'08


El gènere de les pel·lícules de ciencia-ficció, a l’igual que molts dels gèneres cinematogràfics, ha evolucionat tècnicament al llarg dels anys, però l’essència de les pel·lícules continua sent la mateixa. Aquesta pel·lícula, rodada l’any 1.956, ja conté molts dels elements més habituals del gènere: la recerca de nous planetes, l’amenaça de sers extra-terrestres, el paper dels robots en la vida humana...

En aquest llargmetratge, que ha tingut molta influència en les posteriors produccions de ciència-ficció, una missió viatja a Altair 4 per tal de descobrir què va passar a una expedició que va partir de la Terra i de la que no se n’ha tingut notícies durant dècades. El que es troben en aquest planeta és un científic que no els rep molt amigablement, la seva atractiva filla i el robot Robby construït pel científic.

Forbidden Planet constitueix una obra cabdal en el seu gènere per diverses raons; la principal, és que ja apunta, en la dècada dels anys 50, moltes característiques que es repetiran en el gènere de ciència-ficció.Tot i que en determinats moments alguns dels arguments presentats són excessivament simplistes, se’n presenta una lluita entre els interessos de la tripulació per retornar a la Terra i els del científic, capficat en una sèrie de descobriments que inicialment no vol compartir amb la resta.

El guió reflexiona sobre la necessitat de conquerir nous planetes, el límit de la intel·ligència humana i l’important paper del subconscient. A més, aporta uns diàlegs especialment enginyosos quan apareixen en pantalla Robby i Altaira, la filla del científic. Aquests personatges, i la seva incapacitat per entendre els sentiments primaris dels humans, generen escenes còmiques, que donen un contrapunt molt dinàmic a Forbidden Planet.

Altres punts a destacar són els elements tècnics de la pel·lícula, tot i que 50 anys després ens poden semblar ridículs. Els excel·lents efectes especials van ser nominats al Oscar, mentre que la banda sonora va ser la primera d’una pel·lícula de gran producció on es van utilitzar únicament instruments electrònics. Finalment, la fotografia i l’ús dels colors és un component especialment important en la pel·lícula.

No hay comentarios: