miércoles, 29 de octubre de 2008

Prométeme, que aniràs a veure-la.

Aquesta nova pel·lícula Kusturica té dos punts realmente forts, un trepidant ritme que et carrega d'energia per una bona temporada i unes histories d'amor adolescent i madur que no et deixen indiferent. Tot dos ben barrejats fan un còctel dolç i refrescant.

Prométeme ens explica com l'apacible i tranquil·la vida d'un avi i el seu net a la muntanya, es veu trastocada amb els pensaments de mort del primer. El vell Zivojin (Aleksandar Bercek) fa l'encàrrec a Tsane (Uros Milovanovic) de vendre el seu únic bé material, una vaca. Amb els diners que tregui de l'operació haurà de comprar un regal per l'avi, una icone de Sant Nicolás i aconseguir una noia destinada a ser la seva dona, Marija Petronijevic (Jasna). L'avi, mentrestant viu intensament els dies de soletat, acompanyat per l'ex-professora del nen, (Ljiljana Blagojevic) enamorada locament d'ell, però temptada per un tercer, que no sap que fer per impresionar-la.

El viatge de Tsane, més enllà de les tres muntanyes per arribar a la ciutat més propera, es convertirá en alguna cosa més que un viatge de negocis. Será un viatge d'emocions, de descobriment i de dificultats.

Estem davant d'un clàssic del cinema, i no tant per la seva empemta (Kusturica no és molt comercial) sinò per la narració. Un clàssic per això, molt ben enmascarat i maquillat d'interminables escenes plenes d'elements exagerats i rocambolescos i desbordat de colors. La trama narrada en paral·lel de diverses històries comdemnades a la fi comú, la magnífica fotografía i una folklórica música de l'est europeu, ens involuncrem i ens transporten a un món diferent. Un món nascut entre els colors i la plasticitat d'Amelie(Jean-Pierre Jeunet), els personatges del "Milagro de P.Pinto" (Fesser) i fins i tot, alguna cosa d'alguna sèrie de televisió.

Però no tot queda en una clàssica historia d'amor entre muntanyes i ciutat, hi ha un reflexe de l'amenaça que sofreix la seva terra, Serbia. La màfia present a la pel·licula, no és més que l'amenaça d'un món extern que vol acabar amb les costums i tradicions serbies presents des de la primera escena de la pel·licula. El segrest de la protagonista i l'amenaça constant de la mort posen el contrapunt.

Si mai no he pensat que us podeu ficar a una pisicna plena de pomes, no deixeu pasar aquesta oportunitat.

Francisco Rodríguez Romero

No hay comentarios: