sábado, 13 de diciembre de 2008

Les Dues Torres

-------Si us agrada veure gent que corre d’una banda cap a l’altra, arbres baba cool amb autonomia pròpia i opinió écolo (com dirien a l’altra banda dels Pirineus), dolents molt dolents (of course) i, cal dir-ho, molt lletjos i tot això, barrejat amb ànimes turmentades ja sigui per haver estat desterrat (com un fill de Theoden del regne de Rohan), per haver sofert alguna caiguda com Gandalf (els personatges cauen de llocs molt alts) o bé, per haver estat pervertit pel poder d’un anell com l’Smeagol.. aquest és sense cap mena de dubte, el vostre film.

------Una obra de contrastos pictòrics. Per una banda, un mag gris que es torna blanc nuclear després d’una caiguda i amb retorn a la vida inclós (molt en la línia còsmica de la concepció humana d’un Feuerback o un Nietzsche). Per l’altra banda, uns dolents obscurs com la seva pròpia natura i pensament: en Boca de serp (figura del dolent avar i amb molta càrrega simbòlica si tenim present la tradició judeocristiana) i els diversos estils de guerrer de Sauron (estereotip de règim dictatorial –per exemple, hi ha un moment molt Riefensthal des d’on es veuen els soldats formats en vista aèrea-; un règim d’on a partir dels moments de crisi ens podem trobar en un pla de lluita entre classes, molt marxià). A més a més, hi ha dos pigments que també caldria destacar i que es manifesten als personatges comuns com són el groc (l’Ègolas i l’Eowin) i el roig (la major part dels vilatans/es són pèl-rojos/rossos).

------L’estètica del film és interessant. Ens trobem davant d’una atmosfera que bé podria representar la manera com nosaltres pensem en l’Època Medieval. Per què? Per l’arquitectura dels poblats (i els materials emprats, principalment la fusta), el fet de viure en castells (que fan fila de ser llocs força freds; val a dir que a l’Edat Mitjana no hi havia calefacció), els reis i les seves famílies (amb totes les relacions de poder que s’hi poden establir), cavallers de diferents regnes (el regne de Rohan, per exemple), el fet mateix que es parli de regnes i territoris (i no d’Estats ni de països), la manera de vestir-se que caracteritza cada personatge i ens informa del seu estatus social (tant dels de la Cort com dels vilatans/es i dels guerrers), les armes dels guerrers (espases, arcs o destrals), l’orientació a partir dels punts cardinals (“tots cap a l’oest!” o bé “demà marxarem cap a l’est”), etc.

------La música està ben triada i ajuda a l’ambient místic del film. La fotografia també ha estat ben treballada tot i que si parlem dels efectes visuals.. n’hi ha algun que no ha acabat de quedar rodó com poden ser les hiennes que ataquen el fill de Theoden o bé, quan l’Ent va caminant amb els cosins de Frodo (en Merry i Pipping).


-->3 punts:
---És distret anar comptant quantes trenetes apareixen i desapareixen miraculosament al pentinat de l’Ègolas.
---Un punt molt encertat és haver rodat la pel·lícula a Nova Zelanda. D’aquesta manera no és probable que hi hagi algun paisatge que l’espectador/a reconegui i ajuda a l’ambient de la diègesi.
---Realment és molt aconsellable llegir-se Tolkien (
http://tolkien.co.uk/Pages/home.aspx).

No hay comentarios: